מה היה חטא האדם הראשון בגן עדן ואיך זה קשור לניהול עסק | נפתלי בר נתן

חטא הפרי כמשל

אנשים חושבים שחטא אדם הראשון היה שאכל מהפרי, זה נכון, הוא באמת אכל מהפרי ודרך אגב, לא כתוב בשום מקום שזה היה תפוח. אנשים התרגלו לרעיון שמדובר בתפוח
אך תפיסה זאת לא נכונה, לא ברור באיזה פרי מדובר, יש שטוענים שמדובר באתרוג. ברמה השטחית, בפשט של הדברים וכמו שלימדו אותנו מגיל ינקות החטא היה שהוא אכל מהפרי
והוא אכן חטא שאכל אבל זה לא החטא שבגללו האדם גורש מגן עדן וזה לא החטא שבגללו כולנו חיים את החיים שלנו כמו שאנחנו חיים. 

החטא שבגללו חטא היה העובדה שהוא לא לקח אחריות על מעשיו. אם האדם הראשון היה מבקש סליחה מייד מאלוהים הוא היה נשאר בגן עדן אבל במקום לבקש סליחה מה הוא עשה?
הוא הסתתר מהקב”ה ולא לקח אחריות על מעשיו. איך רואים שהוא לא לקח אחריות? האדם הראשון האשים את הקב”ה ואת האשה במה שהוא עשה.

"וַיֹּאמֶר הָאָדָם הָאִשָּׁה אֲשֶׁר נָתַתָּה עִמָּדִי הִוא נָתְנָה לִּי מִן הָעֵץ וָאֹכֵל"

 כשהקב”ה שאל את האשה מה עשית? היא גם לא לוקחת אחריות ובמקום זה היא האשימה את הנחש.

וַיֹּאמֶר יְהוָה אֱלֹהִים לָאִשָּׁה מַה זֹּאת עָשִׂית וַתֹּאמֶר הָאִשָּׁה הַנָּחָשׁ הִשִּׁיאַנִי וָאֹכֵל:
כמו שאומרים: אני??? זה לא היה אני! לא עשיתי כלום! זה הוא עשה את זה.

החטא האמיתי של אדם הראשון היה שהוא לא לקח אחריות.
היו לאדם הראשון את כל הסיבות המוצדקות למה הוא נפל. האשה בקלות ובצדק האשימה את הנחש, כל הצדק איתה. העסק מסתבך אפילו יותר שכן האדם פותה על ידי האשה, סך הכל הוא צודק, הוא כשלעצמו לא התכוון לעשות שום דבר רע כמו לעבור על דבר אלוהים ולאכול מעץ הדעת. 

בעסק שלך אתה האדם הראשון!

אנשים נופלים, עסקים נכשלים, או אפילו אירועים קטנים ולא כאלה דרמתיים מתרחשים ביום יום בעסק. תמיד יש לאנשים סיבות ותירוצים למה הם נופלים, או למה משהו לא תקין.
תמיד מפתיע אותי מלצרית שעונה ללקוח שזה לא אשמתם יש שערה במרק זה יכל ליפול מראש של הסועד. או נותן שירות שמתחמק מלענות ללקוח רק בגלל שהוא לא ביצע את השירות
ולא נעים לו להודות בכישלונו. 
למה אנשים עושים מה שהם עושים ולא לוקחים אחריות?

האלטרנטיבה של לזרוק את האחריות על מישהו אחר לפעמים נראית נוחה וטבעית אבל תמיד מביאה לתוצאות הרסניות. התוצאות יכולות להיות בדמות של לקוח מאוכזב,
ספקים זועמים, עובדים מתוסכלים ותוצאות נמוכות יותר לעסק. לעומת זאת, אם בן אדם לוקח אחריות ומפצה את הלקוח על מנה לא טובה בגלידה, הלקוח יצא מרוצה.
ספק יהיה רגוע אם תגיד לו את האמת ותשתף אותו במצבך ותיתן לו תשובות למה תשלום שלו מתעכב. עובדים יתגייסו לתרום ולעזור לחברה באתגר או משימה אם רק ישתפו אותם
בשקיפות באתגרים מולם עומדת החברה.
מה שהקב”ה רוצה מאיתנו בחיים שלנו זה לקחת אחריות ולתקן. אחרי שלוקחים אחריות כל החיים משתנים והכל מסביבכם ישתנה ללא מאמץ בכלל.

"למה זה קורה דווקא לי"?

תמיד צריך לשים לב, כשמפנים אצבע מאשימה האצבע המורה מופנית קדימה אבל שאר שלושת האצבעות מופנות אלינו, זה יחס של 1:3 מה שאומר שרוב האחריות שלנו.
ולמה אצבע אחת מופנית כלפי מעלה? כדי שנדע תמיד שיש מישהו למעלה שצופה ויודע כל הנסתרות, אז על מי אנחנו עובדים עם התירוצים שלנו? רק על עצמנו.
כל מה שקורה לי בחיים לא קורה לי אלא קורה בשבילי- כשנגשים לסיטואציות בחיים מתוך בתפיסה הזאת המחשבה פתוחה ללמידה, לצמיחה, לשלוות נפש ולהתנהלות נכונה מול הסביבה.

צפו: נפתלי בר נתן משוחח על פרשת "בראשית" והקשר לניהול עסקים

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נפתלי בר נתן - עדכונים אחרונים מהבלוג

נגישות